Czy pizza może być zdrowa?

Pizza, choć znana i ceniona za swój wyjątkowy smak, nie należy do najzdrowszych potraw. Choćbyśmy bronili jej rękami i nogami, i tak wyląduje na liście najbardziej kalorycznych dań świata, wszystko ze względu na wykorzystywane przy jej wyrobieniu składniki. Mogłoby się wydawać, że zamawiając zwykłą pizzę z warzywami wcale nie zasilimy swojego organizmu o dodatkowe kalorie, przecież to tylko ciasto drożdżowe i garść warzyw, jednak to tylko pozory, a fakty są niezaprzeczalne. Taki posiłek to aż 1,500 kalorii. Pizza w takim wydaniu zawiera również około 27 gramów tłuszczów nasyconych i ponad 2600 miligramów sodu. Przewyższa to znacznie dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na te składniki. Nikt jednak nie każe zjadać nam dużej pizzy w pojedynkę, jej kaloryczność w dużej mierze zależy od wielkości i ilości zjedzonych przez nas kawałków oraz od rodzaju znajdujących się na klasycznym, drożdżowym placku składników.

Ile jest kalorii w pizzy?

kalorie-w-pizzyPo podzieleniu pizzy małej, średniej i dużej, można obliczyć, ile kalorii przypada na każdy kawałek – kawałek małej pizzy to ok. 50 gramów, średniej 100 gramów, natomiast dużej to już około 150 gramów w jednym trójkącie. Nie jest tajemnicą, że czynnikiem decydującym o kaloryczności naszego posiłku składającego się z pizzy, jest grubość jej ciasta. Wyjątkowo zasobna w kalorie jest pizza na grubym cieście oraz te nadziewane, typu calzone. Jeśli zdecydujemy się na pizzę robioną na cienkim cieście, pozwoli nam to zaoszczędzić aż do 80 kalorii na jednym kawałku. Brzmi ciekawie, prawda? Warto również poruszyć kwestię sosów, bowiem to one potrafią być składnicą niepotrzebnych kalorii. Najlżejszym dla naszego organizmu będzie wybór zwykłego sosu pomidorowego z ziołami, można jednak skusić się również na sos typu salsa oraz sosy na bazie jogurtu. Najbardziej tuczącym wyborem, będzie umieszczenie na pizzy sosu majonezowego, na bazie śmietany, czosnkowego czy curry.

Czy to zdrowe jedzenie?

Każdy z nich to dodatkowe kalorie, które mogą odłożyć się w naszym ciele w formie zapasowego tłuszczu, który, jeśli dbamy o zgrabną sylwetkę, nie jest nam do niczego potrzebny. Jako dodatki wybierajmy chude mięso, najlepiej całkowicie zastąpić je warzywami, które same w sobie nie posiadają zbyt wiele kalorii. Mąkę pszenną, potrzebną do wyrobu ciasta, można z kolei zastąpić mąką razową, nie dość, że zmniejszymy kaloryczność, to również dostarczymy naszemu organizmowi wielu pożytecznych składników odżywczych, między innymi błonnika i przeciwutleniaczy. Wasze ciało będzie Wam wdzięczne, a Wy jako smakosze będziecie mogli cieszyć się ulubionym smakiem w nieco odchudzonej wersji.

admin