Prosty sposób na idealną pizzę

Jaka jest idealna pizza? Chrupiące i pachnące ciasto, pyszny sos, ciągnący i gorący ser oraz ulubione dodatki. Teraz i Ty możesz przygotować ją samemu w swojej kuchni. Możesz być pewien, że po jej przygotowaniu będziesz pewien, że jest o wiele lepsza, niż oferuje Twoja ulubiona pizzeria. Przepis na ciasto idealne jest bardzo prosty i nie potrzeba zbyt wiele filozofii, by je uzyskać: półtorej szklanki mąki pszennej, pół szklanki letniej przegotowanej wody, dwie łyżki oleju roślinnego, 3 do 4 gram drożdży instant, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, dwie łyżki ziół prowansalskich – opcjonalnie. Ciasto na pizzę powinno być dobrze wyrobione, w zależności od tego, jakiej metody używamy, pracujemy ręcznie czy wyręcza nas robot kuchenny, czas może być różny, jednak zwykle zajmuje to około 15 minut.

Czy pizza może być smaczna?

pieczenie pizzzyDobra pizza to taka, której spód po wyrobieniu jest gładki i elastyczny, tylko tak przygotowane ciasto gwarantuje nam, że po upieczeniu będziemy mogli delektować się czymś naprawdę pysznym i przy okazji delikatnym. Sos do pizzy powinien być delikatnie doprawiony, aby nie przegryzał się z innymi składnikami naszej pizzy i nie tłumił zbytnio ich smaku. Najlepiej do tego użyć gotowej pulpy pomidorowej lub samemu zmiksować warzywa i doprawić według smaku. Dobra pizza nie zna koncentratu pomidorowego, żadna szanująca się pizzeria nie będzie próbowała ugościć Was w ten sposób, więc i Wy nie róbcie krzywdy sobie, gościom i swojemu wyrobowi. Unikajcie również gotowych sosów do pizzy, nie ma w nich nic z prawdziwego smaku pomidorów i przypraw, a górują polepszacze smaku i konserwanty. Ser, aby dobrze prezentował się na naszej pizzy, powinien być wcześniej dobrze schłodzony i starty, ułatwi nam to jego sprawne rozłożenie na placku i unikniemy sytuacji, w której nasza pizza ozdobiona będzie brzydko wyglądającymi bryłami zlepionego sera.

Jaki ser dodać do pizzy?

Najlepiej do tego nadaje się ser typu mozarella, aromatyczny, który po opieczeniu będzie się ciągnął jak w reklamach najlepszych pizzerii. Najlepsza pizza to taka, która nie ma zbyt wielu dodatków, najlepiej skupić się na 3-5. Nie powinny być one zbyt mokre, by nie zmiękczyły ciasta, bowiem wtedy nie będzie chrupiące i takie, na jakim nam zależy. Dobra pizza powinna być również dobrze upieczona. Pizzę powinniśmy piec w najwyższej temperaturze, jaką oferuje nasz piekarnik piekarniku. Możemy użyć dziurkowanych blach do pizz lub kamienia do pieczenia pizz, który najpierw powinniśmy porządnie rozgrzać w piekarniku, a dopiero później położyć na nim naszą pizzę.

admin